Relatieproblemen

Gaat deze relatie nog werken?

Alle verliefde koppels hebben uiteindelijk een keer te maken met relatieproblemen. Het wordt echter een probleem als ruzies zich blijven herhalen, of wanneer partners steeds verder van elkaar verwijderd raken. Uiteraard vind niemand dit leuk en willen we dit altijd zo snel mogelijk oplossen. De oorzaak van deze problemen zijn uiteenlopend:

  • Ontrouw / vreemdgaan
  • Werkloosheid
  • Psychische problemen
  • Verhuizen
  • Minder intimiteit
  • Slechte communicatie
  • Financiële problemen
  • Ruzie en agressie
  • Problemen in de familie
  • Overlijden van naasten

Naast deze oorzaken, zijn er ook een aantal levensfasen die problemen binnen een relatie met zich mee kunnen brengen. Denk aan alle thema’s rond het hebben of (willen) krijgen van kinderen of met pensioen gaan. Elk van deze problemen vraagt om specifieke aanpak om tot een oplossing voor het probleem te komen. 


Ik zal wat meer inzoomen op ontrouw / vreemdgaan. Afhankelijk van de definitie die we aanhouden gaat tussen 26% en de 75% van de mensen vreemd. Dit is een brede marge, maar het laat meteen zien hoe ingewikkeld dit probleem kan zijn. Wanneer gaat iemand nou wel of niet vreemd? En waarom zijn de getallen zo groot? Hieronder licht ik het graag wat meer toe.

“Het is in de (digitale) wereld van nu nooit gemakkelijker geweest om vreemd te gaan, en het is nooit moeilijker geweest om het geheim te houden.”

Ontrouw

Hij of zij is vreemdgegaan! Weg vertrouwen! Weg toekomst. Of toch niet? Tegenwoordig wil overspel niet meteen betekenen dat we onze koffers pakken. Betekend niet dat het makkelijker is geworden om ondanks dit bedrog bij elkaar te blijven. Sterker nog, anno 2020 heeft ‘ontrouw’ een hele nieuwe betekenis.

We hebben namelijk een romantisch ideaal waarin we ons tot één persoon wenden om een eindeloze lijst van behoeften te vervullen. Hij of zij is mijn grootste minnaar, mijn beste vriend(in), de beste partner, mijn vertrouwde maatje, mijn emotionele metgezel en mijn intellectuele gelijke. En jij bent ‘het’! Je bent gekozen, je bent uniek, je bent onmisbaar, je bent onvervangbaar, jij ben de ware. Maar met ontrouw spreekt dit alles je tegen. Door de geschiedenis heen is ontrouw altijd pijnlijk is geweest, maar tegenwoordig is het vaak traumatisch, omdat het ons zelfgevoel (zelfrespect) bedreigt.

Vanwege dit romantische ideaal, vertrouwen we op de oneindige en bijna unieke trouw van onze partner. Maar we zijn ook nooit meer opzoek geweest naar iets beters. Niet omdat we vandaag nieuwe verlangens hebben, maar omdat we in een tijdperk leven waarin we het gevoel hebben dat we het recht hebben om onze verlangens na te streven. Omdat dit de cultuur is waar je het verdiend om gelukkig te zijn. En hoe we voorheen gingen scheiden omdat we ongelukkig waren, scheiden we anno 2020 omdat we gelukkiger kunnen zijn.

Maar als we kunnen scheiden, waarom gaan we dan nog steeds vreemd? De typische veronderstelling is dat als iemand vreemdgaat, er iets mis is in je relatie of er is iets mis met jou. Maar klopt dat wel? Onze logica is als volgt; als je alles thuis hebt wat je nodig hebt, hoef je het niet elders te gaan zoeken. Ervan uitgaande dat er zoiets bestaat als een perfecte relatie dat ons zal weerhouden van lust. Maar wat als passie een houdbaarheidsdatum heeft? Wat als er dingen zijn die zelfs een goede relatie nooit kan bieden? Als zelfs gelukkige mensen vreemdgaan, waarom doen ze dat dan?

“Staying is the new shame.” – Esther Perel

Veel mensen geloven oprecht dat ze monogaam (willen) zijn, op zijn minst naar hun partner. Hun gedrag is echter in conflict met hun normen en waarden. Het zijn vaak mensen die al tientallen jaren trouw zijn die op eens een grens overschrijden waarvan ze nooit hadden gedacht deze te overschrijden en daarmee alles op het spel zetten. Verhoudingen zijn een daad van verraad, maar ze zijn ook een uiting van verlangen en verlies. In het hart van een verhouding vind je vaak het verlangen, het hunkeren naar een emotionele band, naar iets nieuws, naar vrijheid, naar autonomie, intense seksualiteit, de wens om verloren delen van onszelf terug te vinden of op zoek naar levenslust na een verlies of persoonlijk drama.

Ben jij gelukkig met jezelf? Ben je geworden wie je wilde worden, of heb je jouw geluk laten creëren door de wensen en verlangens van je dierbaren? Als we vreemdgaan keren we ons daarmee niet altijd af van onze partner maar juist van de persoon die we zelf zijn geworden. Het is niet zozeer dat we op zoek zijn naar een ander persoon maar meer naar een ander zelf. Overal ter wereld zeggen mensen die een verhouding hebben dat ze het gevoel hebben dat ze leven. Levensvragen die dit veroorzaken als: ‘Is dit alles? Is er meer? Zal ik me nog ooit zo voelen?’ Juist die vragen zorgen ervoor dat mensen een grens over gaan en dat sommige verhoudingen eigenlijk pogingen zijn om de sleur uit een relatie te halen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt gaan verhoudingen minder vaak over seks en veel mee over persoonlijke verlangens; verlangen naar aandacht, verlangen om zich bijzonder te voelen, om zich belangrijk te voelen.

En hebben jullie ervoor gekozen om de verhouding samen te bevechten dan help ik jullie daar graag bij. Ik geloof namelijk dat in veel gevallen dingen juist beter te genezen zijn dan voorkomen. Willen jullie met mijn hulp binnen die 80% van de koppels die juist sterker uit een verhouding komen vallen? Samen werken aan jullie verlangens? Juist naar een fijne toekomst kijken, samen, in plaats van blijven hangen in pijn, verdriet en wantrouwen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Op zoek naar een andere service?

Voor (nieuwe) ouders die graag hun relatie willen versterken tijdens het opvoeden van hun kind.

Nieuwe ouders

Voor tortelduifjes die geloven dat hun nieuwe liefde het waard is om écht in te investeren.

Verliefde koppels

stel je vraag of plan een afspraak in