“Niet in een hoekje gaan zitten janken om het verlies van je vrijheid tijdens deze corona crisis”

bureau-thuis-werken-laptop

Het voelt vreemd, deze wereldwijde Covid-19 crisis. Niet alleen omdat de meesten mensen – zo niet iedereen – iets wat hierop lijkt nooit eerder heeft mee gemaakt, maar omdat we niet echt weten wanneer het zal eindigen. Dat is gewoon raar en zelfs een beetje eng. Ik zal overigens niet doen alsof dit grote veranderingen in mijn dagelijkse routine betekent. Dat is namelijk niet zo. Ik ben een huismus. Ik werk meestal vanuit huis. Ik vind het heerlijk om thuis te zijn – dus het zou krom zijn om nu in een hoekje te gaan zitten janken om het verlies van mijn vrijheid – en ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet lichtelijk verwelkomend vind dat ik door een kosmologisch excuus de hele dag in mijn thuispak mag rondstruinen. Ik mag op dit moment absoluut straffeloos ‘nee’ zeggen tegen dingen waar ik stiekem geen zin in heb omdat ik me simpelweg niet hoef te verantwoorden. In deze blog vertel ik jullie graag hoe ik het nu al een aantal weken prima uithoud in quarantaine, en hoe jij gemakkelijk hetzelfde kunt doen.

Op en top jezelf zijn

Verplicht thuisblijven voelt als een kosmische toestemming om dagen in je joggingsbroek door het huis te slenteren. Misschien wat minder frequent te douchen, je haren niet te doen en geen make-up te dragen. Dit is heerlijk, voor een dag of twee, maar zorg dat je hierna je normale rituelen weer oppakt. Wanneer jij thuis Tinder aanslingert in je kloffie óf juist wanneer je echt even extra je best hebt gedaan zal je merken dat je op een andere manier en met een ander gevoel aan het swipen bent. Zorg dat je ‘date-ready’ bent, altijd. En deel jij je huis met een partner blijf dan je best doen om jezelf optimaal te presenteren, ook – nee juist, voor je partner! Wanneer jij je mooi voelt zit je lekker in je vel en dit heeft een positief effect op jullie intimiteit.

Mijn normale routines die buiten het huis plaatsvinden, omvatten meestal het rijden naar klanten tussendoor even langs wippen bij een koffiebar, een rondje rennen en een korte wandeling naar de supermarkt. Af en toe een bezoek aan de bioscoop, pak ik een terrasje of ga ik een hapje eten buiten de deur. Dit klinkt misschien niet veel, maar ik hecht enorm veel waarden aan deze routines. Nu de tijd verstrekt en mijn vrijheid in deze routines van me wordt afgenomen, word ik een beetje, nou ja, gek! Ik merk dat ik rondjes loop door het huis, iets langer dan normaal uit het raam staar, lades en kasten opruim, ik heb de tijd noch de verveling gehad om heel lang over dingen na te denken. Maar dan realiseer ik me dat het pas April is, en ons is verteld dat we nog minstens tot Juni in een isolatie als deze leven. Misschien langer. Waarschijnlijk langer.

slaapkamer-man-vrouw

Een positief vooruitzicht

De wereld staat in brand, crisis. Maar de natuur lijkt zich hier niets van aan te trekken. Bloemen staan in bloei, het zonnetje schijnt en de lente begint door te breken. De vakantiekriebels beginnen op te spelen. Een positief vooruitzicht, dat is precies wat we nodig hebben in deze tijd van onzekerheid. Duik achter die laptop, sluit je dating apps af en ga eens je toekomstige vakantie plannen. Met of zonder partner? Wellicht dat jouw positieve vibes snel voor verandering zullen zorgen. Boeken heeft voorlopig geen zin, maar pak er eens wat reisboeken, tijdschriften en websites bij en maak een vision board van je toekomstige vakantie. Waar wil je naar toe? Hoe lang? Wat wil je daar gaan doen? Voel dat je er al bent? En besluit je uit enthousiasme toch alvast wat vast te leggen, zorg dan dat je ook een goede annuleringsverzekering afsluit. Just in case.

Ik waardeer hoe buitengewoon moeilijk dit allemaal moet zijn voor mensen die merken dat ze zich voor het eerst aanpassen aan thuiswerken (of niet meer kunnen werken), en van wie kinderen ook thuis zitten van school. De grote ironie van al deze onverwachte tijd waarin we ons bevinden, is dat het op eens ontzettend moeilijk lijkt om je lang genoeg te concentreren om iets gedaan te krijgen. Een deel hiervan is gewoon onze acceptatie van hoe erg onze telefoonverslaving ons vermogen om langer dan 5 minuten te focussen heeft verpest. We zijn nieuwigheidsverslaafden. Maar er is ook een angst die velen op dit moment voelen. We zijn bang en tasten in het duister wanneer dit zal eindigen en hoe we hier uit komen. We voeden onze angsten door vast te zitten aan een nieuwscyclus die er elke dag meer uitziet als een post-apocalyptische film “Is dat een lege supermarkt die ik op NOS zie of ben ik per ongeluk overgeschakeld naar Netflix, naar The Walking Dead?” Om nog maar te zwijgen over de angst op hoog niveau die zoveel mensen ervaren door het dreigende verlies van banen, zich zorgen maken over hun ouders, voor hun kinderen moeten zorgen (die nu aan het plafond hangen) en zelfs door een familielid of vriend die leidt aan het virus. De eenzaamheid maakt het nog groter. We gaan voor verbinding naar sociale media, maar ach, daar is het weer, het nieuws. Of op zijn minst de mening van onze vrienden over het nieuws

landkaart-laptop-werk

Tv uit, muziek aan

Een keer per dag – of wellicht naar mate de tijd vordert, een keer per week het nieuws volgen rondom de corona crisis is echt genoeg. Vergeet vooral ook niet te genieten van al het moois dat de natuur in deze periode met zich mee brengt. We mogen dan misschien niet massaal naar buiten, maar haal de zomer eens naar binnen. Muziek verbindt! Hoe leuk is het om eens een tripje down-memory-lane te maken en al je muzikale herinneringen te bundelen in een heerlijke afspeellijst. Grote kans dat het maken van deze afspeellijst een heleboel herinneringen los maakt en je genoeg materiaal geeft om optimistisch over te zijn. Vergeet vooral niet om er hier en daar een lekkere zomerse tune door te gooien!

Je herkent het vast wel; iets hebben waarvan je jezelf hebt verteld dat je wenste dat je er tijd voor had, alleen om te ontdekken dat je nu een hoop tijd hebt, maar in de verkeerde gemoedstoestand bent om het uit te voeren. Dan zijn er deze inspirerende Instagram-citaten die ons er vriendelijk aan herinneren wat de briljante mensen die ons voorgingen in hun geïsoleerde tijd deden. Wist je dat Isaac Newton ‘Calculus’ uitvond terwijl hij gedwongen was thuis te blijven tijdens de Great Plague of London? Maar we moeten niet vergeten dat meneer Newton niet voor de uitdagingen stond waar wij voor staan. Neem mij bijvoorbeeld. Ik ben de afgelopen twee uur afgeleid door minstens 5 hilarische memes en motiverende Instagram story contests. Ja Isaac, nu jij weer! Als er een moderne Isaac Newton is, heb ik het gevoel dat hij of zij al deze memes maakt. Ik bedoel, sommige zijn echt briljant. Heb je je nooit afgevraagd wat voor genie ze maakt? We gaan misschien niet zoiets baanbrekends doen als het uitvinden van Calculus. Althans, ik niet. Maar we willen wel de mogelijkheid overwegen dat er een alternatief is voor het doorbrengen van enkele weken dan door alleen de grappigste corona-memes door te sturen naar onze vrienden. Of in paniek raken en toiletpapier verzamelen.

vrouw-blij-zonnebril

Deze blog is stiekem een brief aan mezelf. Terwijl ik jullie eigenlijk moet inspireren met zelfontwikkeling en het beheersen van je focus en vasthouden aan je positieve gewoonten, heb ik net het hele week doorgebracht met zelf studie, de katten vervelen, uitgebreid ontbijten, rosé drinken op mijn dakterras, het huis schoonmaken en binge-watching Netflix en Videoland. Iedereen heeft zijn proces. En toch, als je je, zoals ik, vanaf nu wilt aanpassen aan het af en toe gebruiken van deze tijd voor iets zinvols – ondanks eigen vermaak – heb ik een idee over waar ik je later heel graag meer over vertel.